شب یلدا شام چی درست کنم؟ ۵غذای ساده و ۵دسر خوشمزه برای شب یلدا
شب یلدا، که به عنوان بلندترین شب سال شناخته میشود، یک جشن باستانی ایرانی است که در اخرین شب پاییز برگزار میشود. این شب نماد پیروزی نور بر تاریکی و تولد دوباره خورشید است. شب یلدا طولانیترین شب سال است ایرانیان در این شب، دور هم جمع میشوند و تا پاسی از شب بیدار میمانند. برای شیرین تر کردن شبشان در کنار هم چیز های خوشمزه به ویژه انار و هندوانه و آجیل و شام و… میخورند! هرکس برای خودش فال حافظ میگیرد و شعر میخوانند. این شب ریشه در آیینهای کهن ایرانی دارد و نماد امید و روشنایی است. در این شب دغدغه خیلی ها این است که برای شام چی بپزم و چه دسرهایی درست کنم. در اینجا قصد داریم 5 غذای ساده و 5 دسر خوشمزه برای شب یلدا را آموزش دهیم.

۵ غذای ساده و خوشمزه برای شب یلدا
در کنار میوه هایی مثل انار و هندوانه، غذاهای گرم و لذیذ ، شب یلدا را خوشمزه تر میکنند. الان میخواهیم ۵ غذای محبوب و خوشمزه برای این شب زیبا و طولانی به همراه طرز تهیه مختصر و مفید برای شما بیاوریم:
۱. فسنجان (غذایی مجلسی)
مواد لازم:
مرغ: ۱ عدد
گردو: ۵۰۰ گرم
رب انار: ۳ تا ۴ قاشق غذاخوری
شکر یا رب انار شیرین: به میزان لازم
پیاز: ۱ عدد

طرز تهیه این غذای مجلسی:
۱. گردوها را آسیاب کنید.
۲. مرغ را به تکههای مناسب تقسیم و با پیاز تفت دهید.
۳. گردوی آسیاب شده را به آن اضافه کرده و تفت دهید.
۴. رب انار، شکر و آب را اضافه کنید و زیر قابلمه را کم کنید.
۵. اجازه دهید غذا به آرامی بپزد تا غلیظ و جاافتاده شود (حدود ۲ ساعت).
۲. کوفته تبریزی (غذایی مقوی)
مواد لازم:
گوشت چرخکرده: ۵۰۰ گرم
برنج: ۱۰۰ گرم
پیاز: ۱ عدد رنده شده
لپه: ۵۰ گرم
تخممرغ: ۱ عدد
سبزی کوفته (جعفری، ترخون، مرزه): مقداری
آلبالو خشک یا آلو بخارا: چند عدد

طرز تهیه کوفته خوشمزه:
۱. برنج و لپه را از قبل بپزید.
۲. تمام مواد (به جز آلبالو) را با هم مخلوط و خوب ورز دهید.
۳. از مخلوط، توپک های بزرگ درست کنید و در وسط هر کدام یک عدد آلبالو خشک قرار دهید.
۴. کوفتهها را در آب جوش با کمی رب گوجهفرنگی به آرامی بپزید.
۳. آش انار (مخصوص شب یلدا)
مواد لازم:
چغندر: ۲ عدد
انار: ۳ عدد (یا آب انار)
سبزی آش (اسفناج، گشنیز، جعفری): مقداری
حبوبات (عدس، لوبیا، نخود): ۲ پیمانه
آرد: ۲ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل و نعناع داغ: به میزان لازم

طرز تهیه:
۱. چغندرها را رنده کرده و با حبوبات پخته شده و سبزیجات بپزید.
۲. وقتی آش جا افتاد، آب انار را اضافه کنید.
۳. آرد را در کمی آب سرد حل کرده و به آش اضافه کنید تا غلیظ شود.
۴. در انتها با نعناع داغ تزیین کنید.
۴. مرغ شکم پر(غذایی ساده و مجلسی)
مواد لازم:
مرغ کامل: ۱ عدد
برنج: ۱ پیمانه
خلال پسته و بادام: نصف پیمانه
زرشک و باروت: نصف پیمانه
پیاز: ۱ عدد
زعفران: مقداری

طرز تهیه:
۱. برنج را نیمپز کنید و با زعفران، مغزها و زرشک مخلوط کنید.
۲. شکم مرغ را با این مخلوط پر کنید و با نخ و سوزن بخیه بزنید.
۳. مرغ را در فر یا روی اجاق با کمی روغن و آب بپزید تا طلایی و کاملاً پخته شود.
۵. دلمه برگ مو (غذایی نوبرانه)
مواد لازم:
برگ مو: ۵۰۰ گرم
گوشت چرخکرده: ۲۵۰ گرم
برنج: ۱۰۰ گرم
لپه: ۵۰ گرم
سبزی دلمه (ترخون، جعفری، مرزه): مقداری
رب گوجهفرنگی: ۱ قاشق غذاخوری

طرز تهیه:
۱. برگهای مو را در آب نمک کمی جوشانده و آبکش کنید.
۲. برنج و لپه را نیمپز کنید.
۳. مواد دلمه (گوشت، برنج، لپه، سبزی) را مخلوط کنید.
۴. مقداری از مواد را روی هر برگ گذاشته و دلمه را بپیچید.
۵. دلمهها را در قابلمه چیده و با آب و رب بپزید، بگذارید در حرارت ملایم پخته شود.

۵ دسر خوشمزه و ساده برای یلدایی خوشمزه
دسرهای شیرین و اصیل، باعث زیبایی سفره شب یلدا هستند. در ادامه ۵ دسر مناسب برای این شب طولانی همراه با طرز تهیه ی آن به شما آموزش میدهیم:
۱. شله زرد (دسر گرم)
مواد لازم:
برنج نیمدانه: ۱ پیمانه
شکر: ۱.۵ پیمانه (بر اساس ذائقه)
زعفران دمکرده: ۲ قاشق غذاخوری
گلاب: نصف پیمانه
روغن یا کره: ۲ قاشق غذاخوری
خلال پسته و بادام برای تزیین

طرز تهیه:
۱. برنج را از چند ساعت قبل خیس کنید.
۲. برنج را با آب (حدود ۸ پیمانه) روی حرارت ملایم بپزید تا کاملاً له شود.
۳. شکر، زعفران و گلاب را اضافه کرده و هم بزنید.
۴. در انتها روغن یا کره را اضافه کنید تا دسر براق و کشدار شود.
۵. آن را در ظرف کشیده و با خلال پسته و بادام تزیین کنید.
۲. حلوا ارده (دسر انرژیبخش)
مواد لازم:
ارده: ۱ پیمانه
شیره انگور یا خرما: ۱ پیمانه
پودر نارگیل یا پودر پسته (به دلخواه)

طرز تهیه:
۱. ارده و شیره را به طور جداگانه کمی حرارت دهید تا روان شوند.
۲. شیره را به آرامی به ارده اضافه کرده و هم بزنید تا کاملاً مخلوط شود.
۳. مخلوط را در ظرف مورد نظر ریخته و با پودر نارگیل یا پسته تزیین کنید.
۴. اجازه دهید در یخچال سفت شود، سپس میل کنید.
۳. کیک انار (دسر مدرن)
مواد لازم:
آرد: ۲ پیمانه
شکر: ۱ پیمانه
تخممرغ: ۳ عدد
روغن مایع: ۱/۲ پیمانه
آب انار: ۱ پیمانه
بیکینگ پودر: ۲ قاشق چایخوری
دانه انار برای تزیین

طرز تهیه:
1. فر را روی ۱۸۰ درجه سانتیگراد تنظیم کنید.
2. تخممرغ و شکر را هم بزنید تا کشدار شود.
3. روغن و آب انار را اضافه کنید.
4. آرد و بیکینگ پودر را الک کرده و به مایع اضافه کنید.
5. خمیر را در قالب ریخته و ۳۰-۴۰ دقیقه بپزید.
6. پس از پخت، با دانههای انار تزیین کنید.
۴. مربای پوست پرتقال (سنتی و خوشبو)
مواد لازم:
پوست پرتقال: ۴ عدد (ترجیحاً نازک)
شکر: ۴ پیمانه
آب: ۳ پیمانه
آب لیمو ترش: ۲ قاشق غذاخوری

طرز تهیه:
1. پوست پرتقالها را به صورت نوارهای باریک برش بزنید.
2. آنها را به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید و آبکش کنید تا تلخی آن گرفته شود.
3. شکر و آب را روی حرارت بگذارید تا شربت غلیظی تشکیل شود.
4. پوست پرتقالها را به شربت اضافه کرده و بگذارید با حرارت ملایم بپزد.
5. در انتها آب لیمو را اضافه کنید تا مربا شفاف شود.
۵. مافین هندوانه و پنیر (خلاقانه و جذاب)
مواد لازم:
آرد: ۲ پیمانه
شکر: ۳/۴ پیمانه
تخممرغ: ۲ عدد
ماست: ۱/۲ پیمانه
روغن مایع: ۱/۲ پیمانه
بیکینگ پودر: ۲ قاشق چایخوری
پنیر خامهای: ۲۰۰ گرم
کمی پودر کاکائو و دانه انار برای تزیین

طرز تهیه:
1. فر را روی ۱۹۰ درجه سانتیگراد تنظیم کنید.
2. مواد خشک (آرد، بیکینگ پودر) را مخلوط کنید.
3. تخممرغ، شکر، روغن و ماست را جداگانه مخلوط کرده و به مواد خشک اضافه کنید.
4. پنیر خامهای را با کمی شکر مخلوط کنید.
5. نصف خمیر را در قالب مافین بریزید، یک لایه پنیر خامهای اضافه کرده و بقیه خمیر را روی آن بریزید.
6. برای شب یلدا، روی مافینها را با پودر کاکائو (نماد تخمه) و دانه انار (نماد دانههای هندوانه) تزیین کنید.
نویسنده: حدیثه قیوم علی
ویرایشگر: رقیه زارع

طرز تهیه کاکا کدو حلوایی (دسر برای شب یلدا)



